Guvernul Ponta insista sa gasesca motivatii incorecte economic pentru introducerea taxei suplimentare de 7 eurocenti desi toate argumentarile articulate economic demonstreaza ca aceasta crestere va afecta negativ economia si bunastarea populatiei.
De la afirmatia incorecta a Ministrului delegat pentru buget Voinea potrivit caruia taxa a fost introdusa ca sa nu se produca deflatie, ceea ce ar fi aruncat economia Romaniei in recesiune, justificarile au luat o cu totul alta intorsatura.
Premierul afirma ca pretul la pompa nu va creste de la 1 ianuarie pentru ca pretul titeiului va scadea pe bursele internationale.
Premierul ar trebui sa parieze pe evolutia internationala a pretului materiilor prime cu propriile resurse in calitate de persoana fizica si nu cu resursele altora. Se poate chiar imprumuta de la CEC daca are convingeri ferme privind pretul global al materiilor prime la anumiti momente viitoare.
Cresterea taxei afecteaza economia indiferent daca pretul materiei prime in cauza scade sau creste.
In cazul in care pretul inainte de taxe scade, economiei nu I se permite sa profite fiind lasata intr-o pozitie dezavantajata competitiv fata de celelalte economii.
La nivel individual, intr-o astfel de situatie, scaderea pretului titeiului, care sugereaza diminuarea cererii globale si incetinirea cresterii economice, nu se permite individului sa aiba venituri suplimentare disponibile, acestea fiind captate de stat.
Ar fi un mare progres pentru Premierul Ponta, acum ca a aflat ce inseamna PIB -ul, sa inteleaga implicatiile deciziilor de politica economica asupra PIB -ului inainte de a le lua. Un asemenea demers l-ar scuti si pe domnul Voinea sa se faca de ras a a justifica ex-post decizii gresite.
Guvernul Ponta insista sa gasesca motivatii incorecte economic pentru introducerea taxei suplimentare de 7 eurocenti desi toate arg