Cristalizarea ei nu înseamnă că produsul este de proastă calitate sau că are zahăr adăugat, ci este un proces firesc.Mierea de albine este proastă dacă se zahariseşte şi înseamnă că este contrafăcută? De câte ori nu ţi-ai pus şi tu această întrebare, îndoindu-te de calitatea mierii pe care ai cumpărat-o. Există numeroase mituri false care circulă vizavi de mierea de albine.
Mierea zaharisită/cristalizată este de proastă calitate – FALS
Zaharisirea mierii de albine nu este un lucru rău şi nu înseamnă că este contrafăcută. Din contră, trebuie să ştii că mierea nefalsificată se cristalizează după 5 zile sau mult mai târziu, explică pe site-ul său Ioan Săbăduş, un producător local din oraşul Satu Mare. Doar mierea de salcâm rezistă mai multă vreme până se cristalizează (10-18 luni, în funcţie de temperatura la care este ţinută). În schimb, toate celelalte tipuri de miere au tendinţa de a se zaharisi, dar acest lucru nu le face de calitate îndoielnică şi nici nu înseamnă întotdeauna că producătorul a adăugat zahăr în ea. Asigură-te că ai găsit un furnizor bun, testat şi de alte persoane.
Mierea mai lichidă şi curată este de calitate – FALS
Din contră, acesta este un lucru care ar trebui să te pună pe gânduri. Un sortiment de miere de albine care este mult prea subţire, curge cu uşurinţă din linguriţă şi este clară/curată este de cea mai proastă calitate. Fereşte-te de ea, deoarece a fost tratată termic (fiartă şi cu adaosuri) şi nu mai are nicio valoare nutriţională!
E bună şi mierea produsă de albinele care nu sunt plimbate din loc în loc – FALS
Dacă albinele au fost ţinute în acelaşi loc, nefiind plimbate pe diverse câmpii pentru a culege polenul vor produce o miere de calitate proastă, deoarece sunt deseori hrănite artificial cu zahăr. Astfel că, produsul final nu va fi cel plin de nutrienţi pentru care mierea este considerată un ade