Oltchim are nevoie de un credit de 15 milioane de euro pentru a redeschide o secţie şi a reveni pe break-even (n.r. - a atinge pragul de rentabilitate), însă nicio bancă nu vrea să-i acorde acest împrumut, pentru că este o companie în insolvenţă, pe pierdere, potrivit ministrului Economiei, Andrei Gerea.
”Toată lumea vrea să finanţele companii cu profituri grase, cu cifră de afaceri de milioane, indicatori super, dar, iertaţi-mă, acele companii nu au nevoie de finanţare. Situaţia în care se află acum singurul combinat petrochimic din România este jenantă. Lucrează la 25% din capacitate şi a ajuns să se roage încoace şi-ncolo pentru 15 milioane de euro”, a declarat Gerea la o conferinţă despre rolul băncilor în restructurarea companiilor.
Ministrul a cerut sectorului bancar să facă diferenţa între companiile mari, care au potenţial de creştere, au piaţă şi planuri solide de reorganizare, şi firmele mici care apelează la insolvenţă şi restructurare pentru a păcăli creditorii.
”Este păcat că, în cazul companiilor cu potenţial, odată ajunse în reorganizare, băncile închid uşile, iar aceste companii devin persona non-grata”, a adăugat Gerea. Potrivit lui, statul trebuie să ia atitudine, nu să stea pasiv şi să constate peste câţiva ani că aceste societăţi nu mai există.