95 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor
Se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor şi crearea României Mari. Dată astrală în calendarul naţional, 1 Decembrie 1918 este cel mai important eveniment din istoria românească. Atât de convingătoare - juridic, organizatoric şi moral - a fost Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, încât Puterile Aliate n-au avut decât să parafeze, în 4 iunie 1920, la Versailles (în Marele Palat Trianon), o stare de fapt care a schimbat pentru totdeauna geografia politică a Europei de sud-est. Patriotism, iubire de neam, încredere în forţele proprii, integritate morală, caracter, înţelepciune politică şi grijă pentru litera legii - iată calităţile care i-au animat pe înfăptuitorii actului miraculos de acum 95 de ani. Oare în ce măsură sunt aceste valori încă vii în sufletul românesc actual? Cine mai îndrăzneşte astăzi să spună că e patriot? Asemeni unor extratereştri rătăciţi de pe alte planete, politicienii români de astăzi nu sunt capabili să înţeleagă istoria şi nici să evite greşelile catastrofale care ne conduc, implacabil, la repetarea ei. Istoricul Vasile Lechinţan, cercetător în cadrul Arhivelor Naţionale din Cluj-Napoca, este îndurerat de această stare de lucruri şi doreşte să aniverseze sfânta zi de 1 Decembrie atrăgând atenţia asupra stării actuale a marilor valori naţionale, pierdute parţial, pe altarul unei globalizări prost înţelese.
"Toate naţiunile puternice ale Europei şi-au realizat unitatea naţională"
- După 95 de ani, ne putem întreba pentru generaţiile care nu mai învaţă istorie în şcoală: de ce s-a unit Transilvania cu Regatul Român?
- Argumentele unirii Transilvaniei cu Patria Mamă au în prim plan conştiinţa naţională ajunsă la apogeu. Zicea Octavian Goga: "Pe boltă, sus, e mai aprins,/ La noi, bătrânul soare,/ De când p