Republica Moldova urmează să semneze şi să ratifice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană până la expirarea actualului mandat al Comisiei Europene, adică în toamna anului viitor. Despre acţiunile post-Vilnius, dar şi o eventuală perspectivă de aderare a Republicii Moldova la UE a discutat corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu, cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă din Republica Moldova, Victor Chirilă.
Comentatorul Victor Chirilă declară că acum, după parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, reformele trebuie continuate mult mai serios decât s-a făcut până în prezent. "Statele membre ale Uniunii Europene așteaptă rezultate, progrese în special la capitolul combaterea corupției, reforma justiției, reforma Procuraturii, transparență în luarea deciziilor, în special când au loc privatizări. Guvernul are un program ambițios de privatizări pentru anul viitor, într-un an electoral și acest lucru nu este deloc ușor pentru că întotdeauna în jurul privatizărilor mai există și întrebări, mai există și oameni sceptici. Guvernul trebuie să țină cont de acest lucru și să dea dovadă de o transparență cât mai mare", consideră expertul de la Chișinău. "Guvernarea trebuie să evite orice scandal care ar şubrezi imaginea în capitalele europene"
Se va ajunge la semnarea și ulterior ratificarea Acordului de Asociere doar dacă va fi asigurată stabilitatea politică în Republica Moldova, o condiție foarte importantă, de altfel, e de părere Victor Chirilă: "Guvernarea trebuie să evite orice scandal care ar șubrezi imaginea în capitalele europene, să demonstreze că se fac pași concreți și cu siguranță vom semna acest acord. Repet, importantă este stabilitatea politică de acasă și o guvernare eficientă, coerentă, o guvernare care a tras lecțiile în urma scandalurilor din acest an".
Şi da