Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Christos si biserica noastra crestin-ortodoxa il considera "Ocrotitorul Romaniei" sau "Patronul spiritual al romanilor" deoarece el a adus si a promovat invataturile Mantuitorului pe meleagurile noastre.
Traditia spune ca ziua Sfantului Andrei, sarbatorita intotdeauna la 30 noiembrie, zi in care se crede ca Sfantul a fost rastignit cu capul in jos, pe o cruce sub forma de X, a inlocuit o importanta divinitate precrestina, personificarea lupului, de aceea mai este cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului.
Dintotdeauna, noaptea Andreiului, 29/30 noiembrie, este una magica, in care animalele capata puteri neobisnuite si vorbesc intre ele, ritualurile de dragoste sunt mai puternice ca niciodata iar strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume pentru a provoca suferinte oamenilor, uratesc si sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vitelor, se joaca cu lupii si ursii.
Noaptea Sfantului Andrei, cu vreme rea, ceata cat sa nu vezi omul din fata ta, copaci desfrunziti, cu crengile atingand parca, cerul, vant rece, suierator, ca un urlet de lup, pare anume pregatita sa atate vrajile si fapturile intunericului, sa dea fiori si sa indemne omul la a-si lua masuri de precautie impotriva spiritelor de care se crede ca ar fi bantuita.
In credinta populara, noaptea Andreiului a fost cunoscuta si ca noaptea strigoilor, impotriva carora oamenii au folosit cea mai buna arma avuta la-ndemana, si-anume usturoiul, stiut fiind ca strigoilor nu le place mirosul de usturoi.
In noaptea de Sfantul Andrei ritualurile de dragoste sunt mai puternice ca oricand. Astfel, tinerele nemaritate isi pot vedea ursitul, viitorul sot, daca, inainte de a se culca, pun sub perna un fir de busuioc sfintit, de la biserica.
@N