Cancerul pulmonar a devenit in ultimii ani o forma de boala diagnosticata la un numar de persoane din ce in ce mai mare. Medicii vorbesc de o crestere a numarului de cazuri cu circa zece procente, fata de acum patru, cinci ani si chiar de o scadere a varstei la care apar astfel de imbolnaviri.
Din pacate, in prea multe din situatii, persoanele atinse de aceasta maladie ajung in cabinetele medicale mult prea tarziu pentru a mai putea fi ajutate. Si asta, adeseori, pentru ca nu isi dau seama ca unele simptome, aparent inofensive, ascund in spatele lor o boala atat de grava.
Oncologii spun ca sunt semne de boala care, desi seamana leit cu simptome ale unor efectiuni usoare, trebuie sa determine prezentarea fara intarziere la un consult medical.
„Tusea persistenta, seaca, acea tuse care nu trece la un tratament obisnuit, care uneori are aspect de bronsita cronica, si persista cateva luni este un semn care trebuie sa determine prezentarea la medic pentru investigatii. Uneori tusea este cu expectoratie, cu sangerari. Mai trebuie sa dea de gandit si o durere toracica, o senzatie de lipsa de aer, o oboseala inexplicabila. Persoana care are cancer pulmonar oboseste foarte repede. Atunci cand sunt prezente astfel de semne, persoana respectiva trebuie sa se adreseze cat mai repede medicului. Cu cat este diagnosticat mai devreme, cu atat cancerul pulmonar, ca de altfel si alte forme de cancer, are sanse mai mari de a fi tratat”, a declarat medicul oncolog Tereza Cojocaru, sefa Sectiei de Oncologie a Spitalului „Mavromati”.
Medicii sustin ca multe persoane suporta boala fara ca macar sa aiba vreo banuiala ca ar fi bolnave. In lipsa simptomelor care sa le trezeasca ingrijorarea, ajung la doctor atunci cand este deja tarziu.
Chiar in ziua discutiei cu medicul Tereza Cojocar, in sectia pe care o conduce a fost diagnosticat un ca