În sănătate, e fierbere mare. La nivel naţional, a fost grevă, săptămâna asta. La nivel local, e anchetă, după ce un medic a aruncat bomba peste Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, spunând pe şleau cum se petrece actul medical acolo, cu aparatură de pe vremea lui Pazvante. Şi, aici, cum se văd chestiile astea dinspre sindicat.
Vedem în presă titluri de genul ”Spitalul groazei” sau ”Spitalul morții”, iar articolele nu spun că medicii ar fi slab pregătiți, ci că actul medical lasă de dorit fiindcă nu sunt bani.
Titlurile de acest gen mi se par un pic exagerate. Să nu uitați că, la spitalul județean, merg peste 50.000 de pacienți anual și, de foarte multe ori, există și satisfacții, oameni care se duc în stare destul de gravă și pleacă pe picioarele lor. Că mai sunt și excepții, se întâmplă uneori. Și mie mi s-a întâmplat să am necazuri legate de sănătate, anul acesta mama mea a plecat dintre noi, dar asta nu înseamnă că spitalul e de vină.
Se scaldă în bani spitalul de urgență din Ploiești?
Nu pot să spun lucrul acesta. Ba chiar sunt probleme foarte mari, de câțiva ani. Cunosc asta pentru că lucrez în sistem, pentru că fac parte și din Consiliul de Administrație al Casei de Sănătate Prahova, iar acolo eu sunt cloșcă pentru mulți pui din tot județul. Pentru spitalul județean, am insistat tot timpul să se acorde o finanțare corespunzătoare, întrucât sunt foarte multe probleme. Din păcate, ele persistă și după ce s-a produs schimbarea politică. Ne confruntăm cu aceeași sărăcie. Anul acesta, a existat un avantaj că echipa managerială a fost la comisia de mediere de la Casa Națională de Sănătate și a obținut un surplus financiar, dar care tot nu e suficient.
Unde sunt problemele, la finanțarea pentru actul medical de la CAS sau la partea administrativă de la consiliul județean?
Consiliul județean plătește utilitățile și finanțează apara