Generalul care conduce Brigada 15 Mecanizată susţine că imobilul a servit dintotdeauna scopurilor militare şi că palatul, monument istoric, aparţine Ministerului Apărării Naţionale.
Una dintre cele mai mari clădiri din Iaşi este sediul Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt”. Cazarma din Copou, o clădire monument istoric construită începând cu 1852, a fost în permanenţă sediul unor unităţi militare şi, ani de zile, baza fostului Corp 10 de Armată, până la desfiinţarea acestuia. Mai nou, clădirea ar putea avea o destinaţie civilă. Se vehiculează tot mai intens că aici îşi va avea sediul administrativ viitoarea Regiune Nord-Est, a cărui capitală va fi stabilită la Iaşi. E una dintre puţinele clădiri care pot fi transformate în sediu pentru regiune, având în vedere atât mărimea cât şi poziţionarea strategică. În plus, un alt mare avantaj îl reprezintă terenurile care pot fi transformate în parcări spaţioase.
400 de militari
În sediul Brigăzii 15 activează, în permanenţă, 400 de militari. “Sunt cei din structura de comandă a Brigăzii 15 Mecanizată. Sunt perioade în care lucrează aici până la 700 de militari. Oricum, chiar dacă politicienii îşi doresc această clădire pentru a deveni un sediu administrativ al unei viitoare regiuni, procedurile sunt foarte dificile. Clădirea este monument istoric, aparţine Ministerului Apărării, nu este a Brigăzii 15 Mecanizată. În plus, este proiectată şi construită drept cazarmă militară. Este perfectă pentru necesităţile noastre şi nu cred că este potrivită pentru sediu administrativ. Pereţii sunt foarte groşi şi nu este în interior spaţiu atât de mult cum pare de afară”, a spus generalul de brigadă Vasile Roman, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată.
Generalul de brigadă Vasile Roman, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată: “Planurile unităţii şi suprafeţele exacte sunt detalii trecute în categoria