Ella Diaconu și soțul său au fost într-o altă viață ajutoarele lui Moș Crăciun. Cel puțin așa susțin prietenii, dar și clienții care au văzut și gustat măcar o dată din minunatele lor căsuțe din turtă dulce, preparate după o rețetă moștenită de la bunici.
Ella este o săsoaică la origine, locuiește în Codlea și toată viața sa a fost casnică. N-a stat însă degeaba, ci a patentat o metodă uimitoare de a face căsuțe din turtă dulce, scrie site-ul bzb.ro.
Primele creacții au fost realizate cu unelte rudimentare precum forme din conserve. „Sunt primele mele forme cu care am început să fac turtă dulce. Este vorba de un brăduţ şi de un Moş Crăciun. Sunt mai rudimentare, dar cu acestea am început”, povesteşte femeia. Recent, gospodina a trecut la “artileria grea” și a comandat Germania forme 3D și și-a îmbunătățit rețeta.
„Pentru a face turtă dulce ne trebuie scorţişoară, bicarbonat, cuişoare, fenicul măcinat, făină, zahăr, untură, miere de albine şi smântână. Se face zahăr ars, după care se amestecă jumătate zahăr ars, jumătate zahăr normal şi se face aluat”, detaliază aceasta.
Fiul Ellei, Marius, este un ajutor de bază. El frământă aluatul și vine cu ideile decorative.
„Trebuie să ai foarte multă răbdare, pentru că cel puţin la vopsit e destul de greu şi trebuie vopsite cu două, trei culori şi apoi să se usuce. Apoi încă o dată trebuie vopsite cu altă culoare şi necesită foarte mult timp, dar rezultatele sunt deosebit de plăcute, iar oamenilor le place ceea ce văd şi atunci mă bucur şi eu enorm”, spune acesta.
Tatăl, pe de altă parte, este șeful întregii operațiuni. „Eu mă uit atent pentru vedea dacă totul este în regulă. Urmăresc munca celor doi îndeaproape. De exemplu azi văd că totul este ok, dar mă uit la gardul căsuţei şi parcă e strâmb şi trebuie să îl îndrepte. Asta e munca unui superviser”, spune bărbatul.