De Black Friday, utilizatorii sunt asaltati de tot mai multe spam-uri, fraude si atacuri de tip phishing. Hackerii profita de aceasta sarbatoare nu atat pentru a-i infecta cu virusi, cat pentru a le fura datele bancare si pentru a le goli conturile.
"Ei reusesc sa atraga utilizatorii in capcana prin e-mailuri cu oferte false la gadget-uri de ultima generatie, reclame frauduloase, reclame cu linkuri periculoase inserate in site-uri legitime si diverse pacaleli pe retele sociale", a avertizat Bianca Stanescu, specialist in securitate la Bitdefender, pentru Ziare.com.
Ea mai atrage atentia si asupra tranzactiilor facute de pe dispozitivele conectate la retele Wi-Fi publice, deoarece hackerii pot sa obtina usor detaliile financiare ale utilizatorilor care fac plati printr-o retea nesecurizata.
"Odata cu Black Friday, ne asteptam sa creasca si numarul de virusi si reclame agresive care tintesc utilizatorii de smartphone. Virusii pe mobil sunt capabili sa acceseze date confidentiale, lista de contacte si parolele de la aplicatiile folosite si chiar sa trimita SMS-uri la numere cu suprataxa", a mentionat specialistul.
Black Friday 2013 Ultima sansa la mega reduceri - vezi magazinele participante si promotiile
Ce trebuie sa faci de Black Friday ca sa nu cazi prada hackerilor
- utilizatorii cumpere online printr-o conexiune securizata, nu din retele Wi-Fi publice
- ei se pot feri de pacalelile de Black Friday asigurandu-se ca site-ul pe care fac platile sau tranzactiile online este securizat (in adresa site-ului va aparea "https", nu "http")
- e necesar sa verifice daca produsul care apare intr-un newsletter pe email se afla si in oferta de pe site-ul companiei respective.
Un val de atacuri cibernetice
Hackerii se bazeaza ca unul din 10 utilizatori sa cada in c