Un consum exagerat de antibiotice pune în pericol pe viitor tratamentul unor infecții cu anumiți germeni, a declarat vineri, într-o conferință de presă, președintele subcomisiei Ministerului Sănătății pentru limitarea rezistenței microbiene, conf. dr. Gabriel Popescu.
"Nu am putea să vorbim despre rezistență bacteriană la antibiotice dacă nu am avea un consum de antibiotice. Populația nu trebuie să își autoadministreze antibiotice rămase de la un tratament anterior, să nu solicite medicului sau farmacistului prescrierea, respectiv eliberarea de antibiotice și să întrebe dacă e necesară prescrierea de antibiotice, de exemplu într-o viroză respiratorie", a spus conf. dr. Gabriel Popescu.
Acesta a precizat că farmaciștii au reguli care spun când să elibereze și când să nu elibereze antibiotice.
"Nu ar trebuie să plece din farmacie pacientul cu antibiotic dacă nu a venit cu o prescripție medicală", a mai spus președintele subcomisiei din Ministerul Sănătății", adăugând că medicii trebuie să aibă tăria și răbdarea să îi comunice pacientului că într-o anumită situație nu este necesar antibioticul și să nu se gândească că e mai comod să prescrie antibiotic pentru că așa vrea pacientul.
Conf. dr. Gabriel Popescu a mai spus că în 2012 peste 3% din locuitorii României, 600.000 de oameni iau într-o zi antibiotice în România".
"Cea mai mare cantitate de antibiotice se eliberează în farmaciile cu circuit deschis, și nu în farmaciile de spitale. Consumul de antibiotice este și de o calitate redusă. Nu folosim acele antibiotice care au mai puține probleme la nivel comunitar, folosim antibiotice care stimulează rapid selecția de rezistențe bacteriene, stimulăm apariția unor situații pe care le numim dismicrobism, adică dispariția florei noastre endogene, care împiedică să apară bacterii care să ne îmbolnăvească. Vorbim despre peniciline, cefalospo