Scandalul legat de ridicarea restrictiilor de pe piata muncii din Marea Britanie ia amploare pe masura ce ne apropiem de termenul limita impus de UE, 1 ianuarie, 2014. Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Ion Jinga, are una dintre cele mai importante misiuni diplomatice la aceasta ora.
Ambasadorul sustine ca aceasta campanie agresiva anti-imigratie, indreptata catre romani la ora actuala, a pornit de fapt din zona politicului britanic. Oficialul roman a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca partidul populist UKIP si sustinatorii sai pregatesc una dintre cele mai periculoase campanii electorale din istoria politica a Marii Britanii.
AMBASADORUL ROMANIEI IN MAREA BRITANIE: PETITIA ANTI-IMIGRANTI DIN PRESA, COMPARATA CU MANIFESTARILE FASCISTE
De ce credeti ca a aparut aceasta reactie de respingere, de o asemenea amploare, a britanicilor fata de romani?
Cred ca este vorba de un context mai complex, determinat de suprapunerea unor evenimente intr-un interval de timp relativ scurt: criza economica ce a afectat si Marea Britanie, dezbaterea privind relatia UK-UE, discursul populist, xenofob si antieuropean al Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP), campaniile electorale pentru alegerile locale din 2013 si cele europarlamentare din 2014, precum si estimarile eronate din 2004 privind numarul cetatenilor din cele opt noi state UE care au venit sa munceasca in Regatul Unit.
S-a creat ceea ce eu am numit 'furtuna perfecta', cand toate conditiile sunt intrunite pentru ca cineva sa fie victima. Reactia anti-imigratie nu este doar la adresa romanilor si bulgarilor. Ea s-a suprapus, insa, cu anuntarea ridicarii restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, care au devenit, astfel, tinta atacurilor presei tabloide, a UKIP si a unor politicieni conservatori care nu vor sa isi piarda elector