Producţia alimentară a Coreei de Nord a crescut pentru al treilea an consecutiv, însă malnutriţia persistă în această ţară, au anunţat agenţii ale Naţiunilor Unite, îngrijorate în special de întârzierea procesului creştere şi dezvoltare a copiilor, relatează AFP.
În lipsa unui sistem public de distribuţie a alimentelor în economia planificată de stat, familiile depind de pieţele negre şi de trocuri pentru a se hrăni, potrivit unui studiu naţional efectuat de Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Programul Alimentar Mondial (PAM), publicat joi seara.
"În pofida unei ameliorări continue a producţiei agricole, sistemul alimentar rămâne foarte vulnerabil la şocuri şi la penurii", anunţă Kisan Gunjal, economist la FAO.
Producţia alimentară totală a Coreei de Nord este estimată la 5,03 milioane de tone pentru 2013, adică o creştere cu 5% în raport cu anul precedent.
Dar consumul alimentar, care reprezintă 84%, este considerat "limitat" sau "sărac".
Ratele malnutriţiei în rândul copiilor s-au diminuat în cursul deceniului trecut, dar prevalenţa unor întârzieri de creştere rămâne "alarmantă" şi lipsa micronutrienţilor este foarte îngrijorătoare, notează studiul.
Ameliorarea situaţiei alimentare din ţară se datorează probabil pieţei negre a alimentelor, unde familiile vând, cumpără sau schimbă produse cultivate în propriile grădini.
Aceste pieţe sunt tacit autorizate, după ce o perioadă de timp au fost interzise.
Penuria de alimente este cronică în Coreea de Nord, din cauza gestiunii ineficiente efectuate de dinastia comunistă Kim, aflată la putere încă din perioada de după al Doilea Război Mondial. În plus, situaţia este agravată de inundaţii şi perioade de secetă, într-o ţară care consacră cea mai mare parte a bugetului său sărac armatei şi programului nuclear.
O foamete a provocat moartea a sute d