Printre semnele si simptomele diabetului se numãrã setea intensã, urinarea excesivã, pierderea inexplicabilã în greutate, tulburãrile tranzitorii de vedere si obosealã sau somnolenta neobisnuitã. Aceste semne si simptome apar treptat, de-a lungul timpului, si nu sunt recunoscute decât la cîtiva ani dupã ce boala a debutat. Iatã de ce este important sã aflati dacã vã numãrati printre cei care riscã sã facã diabet.
Diabetul de tip 2, numit si diabet de maturitate, se manifestã prin semne si simptome care apar treptat, de-a lungul timpului, si nu sunt recunoscute decât la câtiva ani dupã ce boala a debutat. Printre semnele si simptomele diabetului se numãrã setea intensã, urinarea excesivã, pierderea inexplicabilã în greutate, tulburãrile tranzitorii de vedere si obosealã sau somnolenta neobisnuitã. Dacã aveti vreunul dintre aceste simptome, prezentati-vã la medic pentru a fi consultat. “Cu cât boala este netratatã mai mult timp, cu atât riscul de a suferi complicatiipe termen lung este mai mare. Printre complicatii se numãrã pierderea vederii, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, insuficienta renalã si piciorul diabetic”, atentioneazã dr. Mihaela Sotropa, medic în cadrul Clinicii de Diabet si Boli de Nutritie a Spitalului “Sf. Spiridon” Iasi.”
Hemoglobina glicozilata – analiza care poate «descoperi» din timp existenta unui diabet tip 2
Dat fiind faptul cã în cazul diabetului de tip 2, simptomele apar treptat si sunt recunoscute la câtiva ani dupã debutul bolii, cel mai indicat este ca mãcar persoanele cu risc crescut de diabet sã-si facã anual analize pentru a depista la timp diabetul. “Cel mai sigur test de depistare a diabetului este Hemoglobina glicozilata A1c (Hb A1c). Este un test de sânge pe care îl poate face orice persoanã cu risc de diabet. Factorii care favorizeazã aparitia diabetului sunt predispozitia geneticã, dieta nec