China a lansat de urgenţă, vineri, avioane de vânătoare pentru a supraveghea avioane americane şi japoneze care au pătruns în zona aeriană de identificare (ZAI), a anunţat presa oficială la Beijing, relatează AFP. Autorităţile de la Beijing au decis unilateral acum o săptămână să instaureze acolo o asa-zisă "zonă de apărare - sau de identificare - aeriană". E vorba de o regiune maritimă din Marea Chinei orientale aflată între Coreea de sud şi Taiwan.
Zona cuprinde şi 5 insuliţe nelocuite - şi nelocuibile - care sunt administrate de Japonia. Respectivele insuliţe poartă două nume disctincte: Senkaku în japoneză, Diaoyu în chineză.
Tensiunile diplomatice în jurul acestora durează de mai mulţi ani de zile dar tentative Chinei de a prelua controlul, în particular aerian, a împins aliaţii Japoniei să riposteze. Americanii au trimis încă de marţi niste avioane neînarmate în zonă, operaţiune ce s-a reluat şi astăzi dar şi cu aparate nipone.
Presa de stat de la Beijing în particular cea cu tentă naţionalistă, chemase încă din cursul dimineţii autorităţile "să ia fără ezitare" toate măsurile pentru a răspunde violărilor comise de Japonia. Un mesaj ce pare să fii fost auzit de oficialii chinezi întrucât în această după-amiază am aflat că Beijingul şi-a lansat mai multe avioane de vânătoare în regiunea insulelor contestate ca să facă fată unei asa-zise intruziuni de aparate americane şi japoneze. Din patrula chinezească însărcinată să verifice identitatea şi planul de zbor al aparatelor japoneze si americane făceau parte cel puţin două avioane de luptă.
De partea cealaltă, din flotila "inamică", făceau parte cel puţin două avioane de supraveghere americane şi zece avioane de vânătoare japoneze dintre care cel puţin un F-15. Potrivit noilor reguli impuse de Beijing toate avioanele care vor să traverseze respectiva "zonă de identificare sau de apărar