Prima expoziţie a culturii rome, lansată ieri seară în cartierul Giuleşti-sârbi din Capitală, a înglobat multe dintre palierele ce compun tradiţia etnicilor romi din România şi a prezentat, pe lângă obiecte lucrate manual de meşteşugari, şi fotografii şi date relevante despre serie de personalitați care au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică, socială și culturală societăţii actuale. Cei peste 400 de romi prezenţi la deschiderea expoziţiei au sărbătorit momentul în stilul caracteristic lor, cu muzică tradiţională interpretată de taraful Leonard Iordache.
Vizitatorilor expoziţiei li s-au pus la dispoziţie informații privind diversitatea neamurilor de romi şi au avut ocazia de a „meşteri" alături de meşteşugarii tradiţionali, coșuri de răchită, inele din argint, ibrice din cupru, scăunele sau obiecte de uz caznic din lemn, dar și mături din paie. După ce au ascultat discursurile oficialilor şi ale organizatorilor, romii din cartierul bucureştean Giuleşti-sârbi au sărbătorit deschiderea expoziţiei aflată la un pas de caselor lor pe acordurile unor piese celebre din folclorul românesc, interpretate altădată de Gabi Luncă, Ion Onoriu, Fărâmiță Lambru și alți lăutari virtuozi. Cântecele sunt preluate acum de Taraful Leonard Iordache - fiul celebrului Toni Iordache, muzicianul rom, aflat în cartea recordurilor, după ce s-a constatat că lovea corzile ţambalului de 25 de ori pe secundă.
Expoziţia face parte din viitorul Muzeu al Culturii Romilor ce se contruieşte pe strada Drumul Săbăreni din Sectorul 6 al Capitalei şi care spun iniţiatorii - Asociaţia Romano ButiQ, „are misiunea de a expune adevărul istoric, de a aduce dovezi și de a prezenta diversitatea neamurilor de romi aflate sub cupola etnicității comune pentru o înțelegere de bază a acestui popor".