Senatorii au împreună peste o mie de hectare de teren, de toate tipurile, intravilan, extravilan, arabil, etc, potrivit unei analize RTV.net. Mai precis, cei 174 de senatori care şi-au postat declaraţiile de avere deţin 1.033,5 hectare de pământ, de trei ori mai mult decât suprafaţa pe care şi-a achiziţionat-o recent preşedintele Traian Băsescu.
Cel mai mare moşier este un nume nou, dintr-un partid “începător” în Parlament. Este vorba despre Teiu Păunescu, senator din partea PPDD, care deţine aproape 153 de hectare de teren, în cinci localităţi, o parte din acestea fiind terenuri agricole situate în judeţul Olt.
Dar să nu avem impresia că senatorii deţin doar teren ‘ieftin’. Dimpotrivă, nume necunoscute până acum au în proprietate suprafeţe uriaşe în zone scumpe sau cu un potenţial uriaş de dezvoltare. Cum este cazul senatoarei UDMR Rozalia Biro Ibolya. Ea are puţin peste 42 de hectare de teren, fiind pe locul 7 în topul senatorilor-moşieri, cei care deţin cele mai mari suprafeţe de teren. Iar 9.18 hectare este reprezentat de teren extravilan, dar nu oriunde, ci în… Vama Veche. Aşadar, iată de unde vor apărea noii proprietari de unităţi turistice.
Şi nu sunt singurele zone de lux unde senatorii sunt mari moşieri. Suprafeţe mai mici sau mai întinse sunt deţinute de aleşii neamului în Predeal, Buşteni, Costineşti, Voluntari, Mogoşoaia, Snagov, Sinaia, etc.
După Teiu Păunescu, următorul moşier este Ion Rotaru, senator PSD născut şi ales în Brăila. El are aproape 100 de hectare de teren. Iar proprietăţile sale sunt, cum altfel, tot în judeţul Brăila.
Medalia de bronz îi revine tot unui senator social-democrat. Adrian Anghel, membru în Comisia pentru Afaceri Europene, deţine puţin peste 90 de hectare de pământ, cea mai mare parte fiind teren agricol situat în Ţara Bârsei, în Feldioara, Braşov. Mai are suprafeţe mici, câteva sute de metri păt