În timp ce peste 600 de elevi din judeţul Suceava au abandonat şcoala în anul şcolar 2012-2013, la Bahna Arini, un sat din comuna suceveană Preuteşti, copiii merg 10 kilometri pentru a ajunge la ore, traversând pădurea şi un câmp.
Sursa: Sergiu Rusu
Sursa: Sergiu Rusu
Sursa: Sergiu Rusu
Sunt 15 copii, toţi de şcoală generală, iar ziua lor începe la 5, 5 jumătate dimineaţa.
Merg în grup, pentru că în pădure e plin de pericole, iar în drumul lor spre şcoală trec şi pe lângă o stână, unde de multe ori câinii sunt dezlegaţi.
Acum cânt temperaturile au scăzut considerabil, în prag de iarnă, situaţia e şi mai disperată.
„E greu, e frig, câteodată îi trecem noi pădurea. Când e zăpadă mare merg părinţii în câmp şi fac cărare cu lopeţile. Toată iarna vin uzi la picioare, nu au încălţări cum trebuie. Când vin de la şcoală se pun la sobă, se mai şi îmbolnăvesc”, spune Elena Sandu. Femeia are trei copii care fac ore la şcoala din satul vecin şi bat zi de zi drumul spre şcoală. Dus-întors.
Când e vremea rea, se pornesc mai devreme, iar nu o dată micuţii au plecat în noapte spre şcoală, fără să mai apuce să mănânce.
„Cam o oră facem până la şcoală. Iarna e cel mai greu, se întâmplă să mai lipsim”, explică Dumitriţa, elevă în clasa a VIII-a.
„Câteodată ajungem aşa de îngheţaţi că la prima oră nici pixul în mână nu putem să-l ţinem”, spune un alt elev de-a VIII-a, Claudiu Bădărău.
„Un microbuz şcolar ar fi foarte bine dacă am primi, la şcoală ajungem îngheţaţi, nici nu ne putem dezbrăca”, tremură de frig colega lui, Mariana.
Din păcate, unii părinţi au renunţat să-şi mai lase copii pe drumuri, prin pădure, cu noaptea-n cap.
„Am o fată mai mare care nu a mers la şcoală din cauza distanţei. Nu avea alţi colegi cu care să meargă şi a făc