La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc ieri, de Ziua Bucovinei, deschiderea oficială a simpozioanelor „Artă şi civilizaţie medievală” (ediţia a XX-a) şi „Bucovina - file de istorie” (ediţia a XV-a).
„Muzeul Bucovinei este o instituţie care valorifică cercetarea ştiinţifică”
Cele două manifestări ştiinţifice, care au reunit la Suceava istorici, cercetători, muzeografi şi restauratori de la universităţi şi instituţii muzeale din ţară, au fost întâmpinate la deschidere de „salutul bătrânei doamne”, aşa cum a spus acad. Răzvan Theodorescu, care a adus participanţilor mesajul Academiei Române.
Declarându-se „impresionat de seriozitatea programului”, academicianul, care a mărturisit că a venit de la Iaşi, unde a participat la „o sesiune ştiinţifică dedicată monumentelor restaurate în perioada comunistă”, i-a felicitat pe organizatori pentru „grija pe care o au faţă de patrimoniu”, exemplificând chiar cu clădirea muzeului sucevean, care, din anul următor, va intra în reabilitare.
Prorectorul universităţii sucevene, prof. univ. dr. Ştefan Purici, s-a referit la ziua de 28 noiembrie ca la o zi deosebită pentru această zonă, subliniind faptul că cele două simpozioane ştiinţifice constituie un omagiu adus Bucovinei la momentul sărbătoririi celor 95 de ani de la unirea cu România.
Accentuând faptul că „Muzeul Bucovinei este o instituţie care valorifică cercetarea ştiinţifică”, el a prezentat un scurt istoric al Bucovinei, de la anexarea de către Austria, la momentul revenirii la patria-mamă.
„La mulţi ani, de Ziua Bucovinei, şi să ne reîntâlnim în anul 2018, la centenar”
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a urat tuturor celor prezenţi „La mulţi ani, de Ziua Bucovinei!”, zi în care autorităţile şi instituţiile locale şi judeţene au pregătit foarte multe evenimente.
Subliniind faptul că „poate