Imigranţii sunt prea numeroşi? Imigranţii reprezintă o şansă pentru economie? Dar un pericol pentru occidentali şi în general pentru francezi? O vastă anchetă publicată de revista franceză Le Point încearcă să răspundă la toate aceste întrebări, unele dintre răspunsuri fiind dealtfel deranjante pentru unii.
Unul dintre clişeele cele mai des vehiculate este acela care spune că din cauza globalizării, fluxurile migratorii au crescut considerabil. Ori statisticile oficiale nu confirmă acest lucru. Migraţiile sunt mult mai puţin "globalizate" decât celelalte componente ale globalizării cum ar fi comerţul, investiţiile directe străine, capitalurile financiare şi fluxurile tehnologice.
Între 1970 şi 2013 stocul de migranţi internaţionali a crescut doar cu circa 2 la sută pe an. Adică astăzi există circa 232 de milioane de imigranţi în toată lumea, cu alte cuvinte puţin peste 3 procente din populaţia mondială.
În plus numai o jumătate din aceste migraţii internaţionale au loc din ţările Sudului - cel sărace - spre cele din Nord - mai bogate. Restul migraţiilor au loc de la Sud la Sud sau de la Nord la Nord.
"Globalizarea nu a provocat deci o invazie de imigranţi săraci în ţările bogate", este prima concluzie la care ajunge Le Point. Revistă care constată că în Franţa, imigraţia are un caracter şi mai limitat decât media generală.
Hexagonul a primit în medie de la începutul acestui secol circa 200 de mii de migranţi anual, cifră ce reprezintă 0,33 la sută din populaţia franceză. Drept comparaţie, Germania a primit anul trecut un milion de migranţi. Franţa este astfel una dintre ţările cele mai închise din OCDE - Organizaţia pentru cooperare si dezvoltare economică. Doar Japonia, ţară cunoscută pentru ermetismul ei, are un procent mai mic de migranţi care vin anual acolo.
În ciuda acestor cifre adesea modeste, opiniile publice resimt altfel