Scandalul angiografului, achiziţionat de către Primăria din Oradea prin fonduri europene, se amplifică. Firma Phillips a confirmat că este vorba despre un sistem Green Line, sistem care conţine componente reciclate, cu acelaşi caracter şi performanţă ca un produs nou, dar cu un preţ mai mic. Prin faptul că se face referire la Directiva 2012/19/UE, Primăria nu face altceva decât să recunoască faptul că angiograful conţine componente reciclate.
În urma articolului publicat în ziarul Adevărul, cu privire la suspiciunile de fraudă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, din Oradea, Primăria Oradea, titularul proiectului a transmis un comunicat de presă.
“În urma articolelor de presă care acuză faptul că angiograful achiziţionat prin proiectul HURO/0802/129_AF ar fi refolosit, Primăria municipiului Oradea a solicitat reprezentantului Philips în România, SC GadaGroup România SRL, să clarifice statutul echipamentului Allura Xper FD10C cu seria 621009 livrat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.
Producătorul ne-a comunicat faptul că sistemul este nou în forma livrată, iar componentele mecanice reciclate la care se face referire în articolul de presă au fost integrate în echipament ca urmare a programului Philips de protecţie a mediului. (anexăm adresa Philips)”, se arată în comunicatul Primăriei din Oradea.
Comunicatul firmei Phillps precizează clar că este vorba despre un angiograf Green Line.
Potrivit site-ului Phillips, Green Line înseamnă “Sisteme reciclate care oferă sisteme comporomise de un număr mare de materiale noi şi un număr limitat de componente pre-deţinute, certificate. Sistemul este oferit practic cu acelaşi caracter şi performanţă ca un produs nou, dar cu un preţ mai mic”.
Se invocă directiva 2012/19/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice