> Pe care nu-i va executa, deoarece nu e de găsit în ţară > Totuşi, avocaţii lui îl găsesc undeva în lume şi îl reprezintă cu sârg > Infractorul există scriptic, dar nu faptic, ca într-un desen animat perpetuu şi jalnic
Marian Iaholnic Coslac, fost poliţist de frontieră, dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat la 8 de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, de 51 de ani, din Siret, plecat din ţară din vremuri de mult apuse, a aflat ieri, prin intermediul avocaţilor săi, că cererea de revizuire depusă la Tribunalul Suceava i-a fost respinsă.
Fostul oficial al poliţiei a făcut obiectul primului dosar de contrabandă cu ţigări la graniţa româno ucraineană, faptele fiind înregistrate în anii 1994 – 1995. Copilăria contrabandei cu ţigări, s-ar putea spune, pentru că „Ţigareta I”, cu tot cu Zaher Iskandarani al ei, nu se născuse încă.
Marian Iaholnic Coslac, împreună cu alţi poliţişti de frontieră şi vameşi, pusese la cale o reţea de introducere, din Ucraina în ţară, a ţigărilor de contrabandă prin Vama Siret. Coslac, au spus procurorii, iar ulterior judecătorii suceveni, a înlesnit actul de contrabandă, făcând trafic de influenţă şi primind şi mită la greu. În dosarul vechi de 18 ani, condamnarea acestuia la opt ani de închisoare a fost pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti, în 2008.
Poliţia Română a trebuit, la un moment dat, să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele lui Marian Iaholnic Coslac. Surpriză: nu a fost de găsit în oraşul Siret. Culmea justiţiei oarbe şi drepte din România e că omul infractor, deşi dat dispărut de mai mulţi ani din ţară şi urmărit internaţional, figurează ca parte, prin avocaţi, în mod absolut legal şi repetat, prin instanţe, în tot soiul de procese. Drept dovadă, cererea de revizuire respinsă ieri de Tribunal.
Dar, accesul la justi