TROFEELE LIBERTATEA
OAMENI PENTRU ROMÂNIA
Juriul şi-a formulat verdictul: aceştia sunt cei "10 oameni pentru România" ai anului 1992. Ca orice selecţie, şi aceasta a fost dificilă, rămânând în afara palmaresului numeroase personalităţi a căror contribuţie la binele României a fost remarcabilă. Poate că ne-ar fi fost mai uşor să facem un palmares al celor care-i doresc răul. Îl vom face şi pe acesta într-o zi. Acum, însă, în aceste momente de referinţă vrem doar să ne bucurăm şi să-i omagiem. Festivitatea de premiere - 21 decembrie, în preajma unei alte date memorabile, pentru naţiunea română şi pentru Libertatea pe care şi-a câştigat-o.
JULIAN AMERY
• Lord englez, din spiţa acelora pe care Barbara Tuchman, în "Trufaşa citadelă", i-a definit ca făcând politica dintr-un ancestral sentiment de responsabilitate patriotică, Julian Amery, membru al Camerei Lorzilor, şi-a început cariera în timpul celui de-al doilea război mondial, organizând şi sprijinind rezistenţa antifascistă şi anticomunistă.
• Legăturile sale cu România datează încă din 1940, aşa cum arată el însuşi într-unul din capitolele volumului de memorii "Ia-o spre Est, tinere". De atunci n-a încetat să privească Estul şi România ca pe un tărâm al speranţei, care merită mai mult decât vorbe şl promisiuni, demonstrând că este un mare prieten al României şi al românilor.
MARK MEYER
• În 1992, după ce Congresul a respins propunerea de reacordare a clauzei pentru România, cele mai vehemente şi mai argumentate proteste au venit din partea preşedintelui Camerei de Comerţ Americano-Române, dl Mark Meyer. Ca unul care cunoştea bine realităţile României, precum şi manevrele de culise de la Washington, dl Meyer a dus o lungă şi insistentă campanie de modificare a percepţiilor legislativului american.
• Alături de alţi partizani ai acestei acţiuni dl Meyer este un autentic artizan a