Sfântul Andrei 2013 este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat de ortodocşi "Ocrotitorul României" sau "Patronul spiritual al românilor"- fiind cel care a adus şi a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre. Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) căpătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume. În noaptea dintre dintre 29 şi 30 noiembrie, cunoscut în popor drept noaptea de Santandrei, fetele nemăritate îşi pot afla ursitul, iar gospodarii descoperă semnele unui an mai mult sau mai puţin roditor.
Superstiţiile din bătrâni susţin că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine să nu îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară. E bine să nu se dea bani împrumut. Cum tradiţia spune că în această noapte spiritele morţilor ies din morminte, iar strigoii ajung să bântuie viii, femeile se pregătesc din timp şi au grijă să pună căţei de usturoi la ferestre, la uşi şi la porţi, pentru a apăra căminul de rele. Există zone din ţară în care se crede că e bine ca să se şi mănânce usturoiul, pentru că aceste spirite să nu se apropie de membrii familiilor.
Totodată, în această noapte, se crede că fetele care nu şi-au găsit încă soţ îşi visează alesul. Mai mult, bătrânii satelor făceau estimări cu privire la anul următor, după felul în care arata cerul în orele dinaintea marii sărbători a Sfântului Andrei. Tot în ajunul acestei zile, în casele romanilor se obişnuieşte să se pună, simbolic, grâu la încolţit, într-un vas şi dacă în zilele următoare sărbătorii grâul va creşte verde şi frumos, anul va fi bun şi bogat, iar dacă nu, sărac.
Noaptea strigoilor
În noapte