Cele mai importante declaraţii făcute la ZF Bankers 13 de către Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România:
Până să înceapă criza nu s-au văzut diferenţele dintre bănci. Criza ne-a arătat că au fost bănci care, deşi înainte arătau la fel, aveau profitabilitate similară, de fapt erau diferite, în spate erau abordări diferite, aveau politici de creditare diferite, atitudine diferită faţă de creditele neperformante şi alte aşteptări de la acţionari. Ce arăta uniform înainte de criză s-a dovedit a nu fi aşa.
Am ajuns la o fază în care am realizat că perioada de criză nu trece repede. S-a ajuns în punctul în care e clar că trebuie luate măsuri, fiecare trebuie să adopte o strategie pe termen lung, nu mai este o reacţie pe termen scurt. Acum toţi trebuie să aibă o strategie pe termen lung. Avem o situaţie care este stabilă, gestionabilă, dar vrem mai mult.
Cererea de credite este slabă. A fost în primul trimestru, dar mă aştept ca pe ansamblu să fie pe creştere. cererea depinde de încrederea consumatorului şi a oamenilor de business. Cineva care nu are încredere nu se îndatorează şi amână investiţiile. Dar cred că lucrurile se vor stabiliza.
Nu cred că ne putem aştepta la o schimbare a metodologiei de calcul a creditelor neperformante în acest moment, dar este un subiect pe care trebuie să-l ridicăm la finalul anului. Trebuie să implicăm şi auditorii.
În România sunt prea multe bănci, iar pe termen lung vom asista la o consolidare. Există două modele principale: bănci mari universale care nu trebuie să fie mai mult de patru şi bănci de nişă care pot fi mai multe. Pe termen lung vom asista la o consolidare. Dacă ne uităm în Vest, câte bănci mari sunt?
Sigur, aveam un cost de creditare mare şi trebuie să existe un efort de reducerere a acestui cost. Sunt costuri care ţin de bănci, dar şi costur