Uniunea Europeană a afirmat vineri că nu acceptă un vot de "veto" din partea Rusiei asupra relaţiilor sale cu foste republici sovietice, în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea unui acord cu Bruxelles-ul în urma presiunilor exercitate de către Moscova, relatează AFP.
„Nu putem accepta un vot de veto din partea altei ţări“ asupra voinţei de apropiere cu aceste state, a declarat preşedintee Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso într-o conferinţă de presă, adăugând că vremea „suveranităţii limitate a trecut în Europa“.
În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a apreciat că anumite acţiuni ale Rusiei vizând foste republici sovietice sunt „incompatibile“ cu modul în care ar trebui să se petreacă lucrurile în Europa.
Reafirmând că acordul pe care Ucraina a refuzat să îl semneze vineri la Vilnius „se află în continuare pe masă“, el a îndemnat Kievul să „îndepărteze consideraţiile pe termen scurt şi presiunile exercitate din exterior“. „A venit vremea curajului şi hotărârii“, a subliniat preşedintele Consiliului European.
„Nu ar trebui să renunţăm din cauza presiunilor externe, inclusiv din partea Rusiei“, a insistat Van Rompuy. Apropierea politică şi economică între UE şi foste republici sovietice este un „proces pentru ceva, nu împotriva a ceva“, a mai spus Barroso.
Ianukovici: Ucraina are nevoie de ajutor economic de la UE
Preşedintele Viktor Ianukovici a declarat vineri că Ucraina are nevoie de un ajutor economic şi financiar de la Uniunea Europeană (UE) înainte să poată să semneze un acord de asociere cu blocul european, relatează AFP.
"Avem nevoie de măsuri hotărâte din partea colegilor noştri europeni pentru dezvoltare şi realizarea unui program de ajutor financiar şi economic", a spus el la Vilnius, după ce a refuzat să semne