Câinii fără stăpân se bucură de o atenţie pe care poate şi-ar dori-o şi mulţi botoşăneni nevoiaşi.
De la începutul anului s-au cheltuit miliarde de lei pentru câinii fără stăpân, în perioada 1 ianuarie-31 august, municipalitatea alocând în acest sens 230.000 de lei. La această sumă s-au adăugat 650.000 de lei pentru realizarea noului padoc şi încă 100.000 de lei pentru un punct veterinar. În cei 230.000 de lei intră şi 9.840,00 lei fără TVA, reprezentând costul a 4.000 de kilograme de hrană. La hrana achiziţionată se mai adaugă opt tone de hrană din donaţii şi aproximativ 20 de tone de oase donate de un abator.
La începutul lunii octombrie, municipalitatea a demarat acţiunea de prindere a tuturor câinilor, inclusiv a celor sterilizaţi, şi s-a anunţat că, dacă va exista susţinere din partea iubitorilor de animale, municipalitatea nu va recurge la eutanasiere. Ieri, însă, Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei Servicii Publice Sport şi Agrement (DSPSA), s-a plâns că instituţia pe care o reprezintă riscă să ajungă în incapacitatea de a mai achiziţiona hrana pentru câinii din padocuri, de a face operaţiuni de sterilizare şi eutanasiere. „Trebuie să găsim soluţii, să nu fim în situaţia de a ajunge la televizor, pentru că vor începe câinii să se mănânce între ei”, a spus Eugen Ţurcanu, adăugând că, lunar, pentru cei 750 de câini sunt necesare aproximativ 30 de tone de granule şi oase. Până va avea loc o rectificare bugetară, conducerea DSPSA ia în calcul reducerea porţiilor de hrană, în sensul că într-o zi vor fi date granule, iar în alta oase.
O parte din hrana pentru animalele din padocuri este asigurată şi de Asociaţia ADOR, însă, potrivit consilierului Eugen Ţurcanu, din această sursă vin între 200 de kilograme şi două tone de mâncare, care se consumă în doar câteva zile. Cele susţinute de alesul local sunt contrazise, însă, de reprezentanţii Asociaţie