Pentru că analiştii neamului încă se chinuie să afle de ce s-a apucat Traian Băsescu de agricultură, am fost nevoit să mă ocup personal şi de acest caz. Mai ales că în joc era un credit de 1 milion de euro, şi asta în contextul în care domnul Băsescu ştim că le avea cu navele, nu cu tractoarele.
Situaţia e destul de simplă, la prima vedere. Traian Băsescu a luat, prin fata sa, Ioana, un credit de 1 milion de euro. Şi n-a luat banii ca să-i spargă în cârciumi şi prin porturi, ci ca să se apuce serios de agricultură. Nici mai mult, nici mai puţin. De ce şi-a luat preşedintele Băsescu mâna de pe cârma navei, ca s-o pună pe sapă, e greu de spus. Cel puţin pentru mine. Aşa că am apelat la nişte domni şi doamne de la ţară, care lucrează de-o viaţă în domeniul ăsta complicat al agriculturii. Împreună cu ei, am încercat să răspund la două întrebări: 1. Ce se ascunde în spatele creditului prezidenţial de 1 milion de euro? şi 2. E profitabilă agricultura?
Am început în forţă,
cu un domn care era convins că nimic nu e ceea ce pare: „Asta cu creditul e cea mai mare vrăjeală pe care putea s-o facă. Nu e sănătos la cap. El crede că înghite cineva gogoașa asta cu agricultura? Vă spun eu ce vrea să facă: să justifice milioanele alea pe care le are prin alte conturi. Îl şi aud cum o să spună: eu m-am îmbogăţit din agricultură. Normal că e profitabilă, la terenul pe care l-a luat”.
Schimbăm un pic perspectiva, cu ajutorul unei doamne care credea sincer că un marinar e bun şi de agricultor: „Ştie că, după ce pleacă de la Cotroceni, nu are unde să se mai angajeze. Nici el, nici familia lui. Şi, în special, fata aia mică, Elena, care de capul ei nu se angajează nici ca vânzătoare la magazinul de la noi din sat. A luat terenul ăsta ca să-şi aprovizioneze toată familia cu legume şi fructe şi să scoată bani din vânzarea de cereale. La ce oameni se ocupă de terenuril