Taxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant merge în bugetul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, pentru autostrăzi şi drumuri naţionale, care în 2014 va fi mai mare cu aproape un miliard de lei faţă de bugetul din 2013, a declarat vineri, la Palatul Parlamentului, ministrul Dan Şova.
Bugetul pe 2014 pentru DPIIS este de 6,27 miliarde lei, iar suma pentru investiţii este de 5,715 miliarde lei, reprezentând 91% din total, a precizat Şova, la şedinţa comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe, pe marginea proiectului de buget pe 2014.
Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, la discuţiile din comisiile reunite, despre bugetul DPIIS, că alocarea bugetară pentru 2014 este de fapt de numai 1,1 miliarde lei, mai mică decât în 2013, când se situează la 1,3 miliarde lei, restul provenind din fonduri europene. În opinia deputatului PDL, acest lucru arată că taxa de 7 eurocenţi nu merge de fapt la bugetul DPIIS.
'Nu ai cum să afectezi un anumit venit unei anumite cheltuieli, este împotriva legii încă din 1991, de la prima lege a finanţelor publice 10/1991. Această taxă s-a pus pentru a se finanţa autostrăzi şi drumuri naţionale (...) Bugetul a crescut cu aproape un miliard de lei. Dacă are cineva bună credinţă, să se uite la cifre! Domnul Ialomiţianu ştie foarte bine că greşeşte, dar îi place spectacolul', a spus ministrul Dan Şova.
La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat că tot în buget intră şi fondurile europene, pentru că trebuie co-finanţate, precum şi creditele de la BERD, BEI sau Banca Mondială, pentru că trebuie rambursate.
Voinea a adăugat că alocarea bugetară pentru DPIIS înregistrează o creştere semnificativă pentru anul 2014. AGERPRES