Este vorba de inculpaţii Violeta Hagiu (fostă Dulgheru) şi Cristinel Dulgheru, din Văcăreni, amândoi acuzaţi de înşelăciune şi de participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual.
Fapta
Dosarul a fost instrumentat de DNA Constanţa care a stabilit un prejudiciu de 50.271 de euro, reprezentând fonduri europene şi fonduri de la bugetul naţional, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă. Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, procurorii constataseră că în perioada 2010-2011, Violeta Hagiu a depus la APIA Tulcea, în numele PFA Cristinel Dulgheru, două cereri de acordare de subvenţii, iar în susţinerea acestora, atât Violeta cât şi Cristinel au prezentat mai multe înscrisuri false prin care era atestat, în mod nereal, faptul că solicitantul deţine în arendă suprafaţa totală de 67 ha arabil. Pentru a justifica suprafaţa, Violeta Hagiu (fostă Dulgheru) a falsificat în prealabil şi depus la Primăria Văcăreni, în vederea înregistrării, un număr de 28 de contracte de arendare, pretins încheiate de Cristinel, în calitate de arendaş. Ulterior, pe baza declaraţiilor celor doi inculpaţi şi a existenţei contractelor de arendare contrafăcute, funcţionarii de la primărie au eliberat două adeverinţe din care rezultă că inculpatul Cristinel Dulgheru deţine în arendă aceste terenuri. Astfel, PFA Cristinel Dulgheru a obţinut în mod injust suma de 211.139 lei (aproximativ 50.271 euro) reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional.
Sentinţa
După mai multe amânări şi repunerea pe rol, în 27 noiembrie, judecătorul de la Măcin a dat pronunţare în acest dosar.Violeta Hagiu (fostă Dulgheru) a primit mai multe pedepse, dar urmează a executa pedeapsa cea mai grea: doi ani de închisoare, cu suspendare, cu patru ani termen de încercare, la care se adaugă pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, pe o durată de doi ani. Prin acee