Cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire, din 1 Decembrie 1918, zi care a devenit Sărbătoarea Naţională a României, dorim să aducem un profund şi creştinesc omagiu marelui patriot Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii noastre.
Ideolog al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, neîntrecut strateg şi spirit vizionar, Vasile Goldiş este un nume de referinţă în marea epopee naţională de la Alba Iulia.
Considerat de către Octovian Goga, Părinte al Patriei, Vasile Goldiş este omul providenţial, care după Declaraţia de la Oradea din 12 octombrie 1918, Manifestul către naţiunea română şi Manifestul către popoarele lumii, avea să prezinte la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, într-o Cuvântare istorică, Rezoluţia Unirii, document prin care societatea românească era organizată pe baza unui sistem democratic, fapt care marchează naşterea unei noi perioade istorice.
Prin cele spuse la Alba-Iulia, Vasile Goldiş a reuşit să „aştearnă în cele mai lapidare fraze ideea unirii” şi să „sintetizeze în forme constituţionale furtuna de dorinţe a mulţimilor”. Rezoluţia Marii Uniri este expresia viziunii politice a lui Vasile Goldiş, o nouă concepţie despre stat prin care se „tălmăceşte o evanghelie a civilizaţiei umane”. Intelectualul arădean pleacă de la principiul autodeterminării şi afirmă că progresul naţional poate fi atins numai „prin îndeplinirea ideilor de libertate naţională şi egalitate socială”.
Aici în Arad, s-a constituit Consiliul Naţional Român Central considerat „supremul şi unicul for politic al naţiunii române din Ungaria şi Transilvania”, care a pregătit Adunarea Naţională de la Alba-Iulia şi proclamarea Unirii pe veci cu Patria Mamă, care s-a realizat după lungi şi grele suferinţe.
Vasile Goldiş a fost, în acelaşi timp, un eminent om de cultură, membru de onoare al Academiei Române. Vasile Goldiş a fost un adevărat „c