Vineri, de la ora 12:00, la Muzeul de Istorie Naturală se vor vernisa expoziţiile „Colecţia de bijuterii – visul oricărei femei”şi „Peştii marini din supermarketuri”.
„Bijuteriile au reprezentat, în scurgerea timpului, ideea de frumos, căreia i s-a adăugat cea de bogăţie, miracol. Structural înclinate spre frumos, femeile au fost dintotdeauna tentate să tezaurizeze, să colecţioneze, să investească emoţional în bijuterii. Pornind de la această constatare, expoziţia „Colecţia de bijuterii – visul oricărei femei” propune o incursiune în „lumea bijuteriilor” prezentând informaţii legate de semnificaţiile purtării bijuteriilor, de materialele din care sunt confecţionate”, spun reprezentanţii muzeului.
În expoziţie vor fi etalate alături de bijuterii din Colecţia Tezaur a Muzeului de Istorie „Casa Altemberger”, pietre semipreţioase din Colecţia Geologică a Muzeului de Istorie Naturală (Colecţiile Brukenthal, Jikeli, Bielz) şi bijuterii din colecţii personale. Confecţionarea de bijuterii a devenit un hobby o modalitate de relaxare dar şi oportunitatea de a avea accesorii unicat. În acest sens, vor fi expuse şi piese din colecţia Angelei Gabriela Popescu (Universitatea „Lucian Blaga”) care, folosind pietrele semipreţioase, şi-a confecţionat propria colecţie de bijuterii.
Expoziţia temporară educaţională “Peştii marini din supermarketuri” este de fapt o reîntoarcere la cunoaştere, un exerciţiu de conştientizare, fără de care contribuim activ la degradarea naturii. Exponatele sunt plasate într-un context biologic, având în vedere ecologia fiecărei specii.
“Tot ce este prea mult este duşmanul naturii (Hipocrate 460 – 370 î.Hr.), iar supraexploatarea biocenozei este o realitate actuală. Comportamentul nostru faţă de vieţuitoarele “hrană” şi habitatul lor este distructiv. Efectele acestui comportament le resimte natura şi mai ales noi, vârful piramid