Pentru că românii iau antibiotice puternice ca pe bomboane, și bacteriile au devenit mult mai rezistente, iar numărul infecţiilor din spitale a explodat. Medicii le prescriu la presiune sau din obișnuință, iar farmaciile eliberează pastilele ca pe ceaiuri. Așa s-a ajuns ca în România să fie cod roșu de rezistență bacteriană la antibiotice. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Românii sunt campionii Europei la consumul de antibiotice fără reţetă, însă chiar şi aşa, jumătate din prescrierile medicilor sunt greşite, atrag atenţia experţii români care au studiat problema. "În România, medicii sunt presaţi de pacienţi să prescrie antibiotice, iar cine nu prescrie e un doctor rău. Vine iarna cu răceli şi gripă şi toată lumea vrea antibiotic", atrage atenţia Sorin Petrea, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Ilegalităţi la ordinea zilei
Situaţia e cu atât mai gravă cu cât s-a ajuns ca antibioticele injectabile, care ar trebui folosite doar în spital, să se vândă la liber, în oraş. "Până la o treime din antibioticele injectabile s-au vândut în farmaciile cu circuit deschis. Acestea presupun un risc suplimentar faţă de cele orale. Practica e la limita legii, dar aduce profit. Sunt mai scumpe decât pastilele", subliniază şi medicul infecţionist Gabriel Popescu, de la Institutul "M. Balş".
Un experiment EVZ a confirmat acest fenomen. Sub pretextul că avem nevoie de ele pentru o rudă internată, mai multe farmacii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Capitală, în vecinătatea a două mari spitale, au fost gata să elibereze antibiotice pentru uz spitalicesc.
Farmacistele sunt obişnuite cu pacienţi trimişi de medici să-şi cumpere perfuzabilele şi, dacă nu au pe stoc produsul sau nu în cantitatea necesară, se oferă să le aducă de îndată. "Vă putem elibera produsele, numai că avem doar trei cutii. Până luni cel târziu vă aducem restul", e a