Cancerul reprezinta modificarea si multiplicarea necontrolata a unor celule din organism si invazia acestora in tesuturi sanatoase din corp fie prin cresterea directa in tesuturi adiacente, fie prin migratia in tot organismul.
In ultimii ani, incidenta cancerului a crescut foarte mult, pe primele locuri aflandu-se cancerul de san, cancerul de col uterin, cancerul pulmonar, cancerul de piele, cancerul de colon si cel de prostata.
Cancerul a fost declarat boala secolului, fiind unul dintre principalele motive ale decesului in randul populatiei, mai ales in tarile dezvoltate, insa cauzele sale raman inca neclar stabilite.
In urma unor studii amanuntite, cercetatorii in domeniu au fost unanim de parere ca posibile cauze ale instalarii acestei boli ar fi: stresul; adoptarea unui stil de viata nesanatos; tutunul; infectiile; factori de mediu (radiatii solare, poluare) si abuz de substante nocive (droguri, medicamente, aditivi alimentari, substante chimice),cazuri de cancer in familie.
Medicii ne sfatuiesc sa luam anumite masuri pentru a scadea riscurile imbolnavirii de cancer , iar acestea vizeaza stilul de viata, renuntarea la obiceiuri nesanatoase si acordarea unei atentii sporite tuturor semnelor pe care corpul ni le transmite.
1. Sa renuntam la fumat
Acest viciu reprezinta cauza principala a tuturor tipurilor de cancer fiind, de asemenea, responsabil partial de o imunitate scazuta a organismului nostru si de alte afectiuni.
2. Sa fim activi si sa ne pastram greutatea in limite normale
Sportul trebuie sa faca parte din viata noastra constant, nu ocazional. Sedentarismul poate duce, pe langa instalarea unor tipuri de cancer, la alte boli si, nu in ultimul rand, la o greutate corporala mai mare decat cea normala pentru varsta si inaltimea noastra.
3. Sa avem un regim alimentar sanatos
P