Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Ziua Naţională este un moment în care, în primul rând, românii trebuie să fie modeşti, apreciind că, "în mai puţin de 100 de ani, bilanţul nu este la înălţimea sacrificiului celor care au luptat pentru 1 Decembrie 1918".
"Pentru mine data de 1 Decembrie are o relevanţă personală, afectivă, de familie pentru că, bunicul meu, tatăl tatălui meu, a fost grav rănit în Primul Război Mondial şi el este un reprezentant al unei întregi generaţii care şi-a sacrificat viaţa şi şi-a pus în pericol viaţa pentru unitatea tuturor românilor. În afara de asta, tatăl meu s-a născut odată cu România Mare, el e născut pe 14 martie 1919, calculul e simplu, a fost conceput în iunie 1918, atunci când tatăl lui, bunicul meu, a reapărut după ce fusese atât de grav rănit, a reapărut ca un erou care a impresionat-o foarte frumos pe bunica mea şi astfel s-a născut tatăl meu, din iubirea între un erou de război şi o foarte frumoasă boieroaică moldoveancă", a spus acesta.
El a precizat că aceste lucruri au o relevanţă personală la care se adaugă rolul istoric jucat de George Mârzescu, "marele ministru liberal, unchiul tatălui meu".
Totodată, Theodor Paleologu a declarat că ziua de 1 Decembrie este extrem de importantă în istoria României, afirmând că este un moment privilegiat pentru a medita puţin la prezent în comparaţie cu trecutul. "(...) şi anume să comparăm prezentul cu trecutul, să comparăm clasa politică actuală cu clasa politică de atunci, patriotismul nostru de acum cu patriotismul generaţiei de atunci şi vom vedea diferenţa", a spus acesta.
În acest context, el a punctat că Ziua Naţională a României este un moment în care "în primul rând trebuie să fim foarte modeşti şi chiar umili faţă de înaintaşii noştri". "În mai puţin de 100 de ani, bilanţul nu este la înălţimea sacrificiulu