Machiajul realizat în funcţie de forma feţei se bazează pe jocul de lumini şi umbre, susţine make-up artistul Zsuzsa Hidi. Ea spune că, de exemplu, zonele pe care vom pune luminozitate vor părea mai mari, mai voluminoase, iar zonele umbrite vor părea mai mici. Pornind de la aceste reguli de bază şi cunoscându-ţi forma feţei, vei putea aplica machiajul adecvat, care să te scoată în evidenta.
Principalele forme ale feţei sunt : faţa ovală faţa lungă faţa rotundă faţa pătrată faţa triunghiulară (cu vâful în jos sau în sus)
Faţa ovală reprezintă forma ideală. Aceasta nu necesită corecturi şi poţi adopta orice stil de machiaj doreşti.
Faţa lungă este apropiată ca formă de faţa ovală, însă este puţin mai îngustă. Pentru a corecta această senzaţie de alungire vom umbri partea superioara a frunţii şi bărbia. Trebuie evitate sprancenele arcuite cu arcada foarte înaltă. Pentru a distrage atenţia de la bărbia alungită, se aplică un ruj într-o culoare intensă pe buze.
Faţa rotundă este caracterizata de obraji plini şi o lăţime mai mare în zona pomeţilor. Pentru a corecta această formă, umbreşte lateralele feţei (stanga-dreapta) şi conturează pomeţii. Forma ideală pentru sprâncene este cea unghiulară, care poate distrage atenţia de la rotunjimea feţei. Este recomandat să adopţi un machiaj al ochilor puternic şi să conturezi buzele pentru a atrage atenţia către centrul feţei.
Faţa pătrată este caracterizata prin aceeasi latime a fruntii, obrajilor şi a maxilarului. Cea mai evidentă trăsătură este linia pătrată a maxilarului. Pentru a corecta o faţă pătrată trebuie să umbreşti colţurile frunţii şi ale maxilarelor, iar partea de luminozitate va fi aplicată pe centrul feţei. Machiajul ochilor va fi unul în nuanţe închise pe zona de colţ extern şi nuante deschise în colţul intern. Pentru a atrage atenţia către centrul feţei, se conturează buzele cu un creion ş