Vremea este din ce în ce mai rece, iar foarte mulţi oameni recurg la tot felul de instalaţii improvizate sau aparate electrice care au defecţiuni pentru a se încălzi. Alţii fac focul în sobe, fără a se asigura dacă fumul poate fi evacuat corect prin coşuri. Pompierii avertizează că de aici şi până la un incendiu violent, cu pagube materiale nu mai este foarte mult. Şi, mai grav, aceste incendii se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti .
Rapoartele Pompierilor relevă faptul că, 14% dintre incendiile înregistrate la gospodării şi anexele acestora, la nivel naţional, se produc din cauza coşurilor de fum defecte sau necurăţate. Totodată, 6% dintre incendii se produc din cauza mijloacelor de încălzire defecte sau nesupravegheate.
Citeşte şi: Peste 1.600 de incendii, în Bucureşti, de la începutul anului
În Bucureşti, anul trecut, în perioada de iarnă au fost înregistrate 400 de incendii, din care 27 din cauza aparatelor de încălzit defecte sau neexploatate corespunzător, iar în 2011 s-au produs 361 de incendii, din care 23 din cauza instalaţiilor de încălzit defecte.
”Analizând împrejurările determinante ale incendiilor la locuinţe în perioada sezonului rece s-a constatat că manevrarea greşită a aparatelor de alimentare cu gaze natural, respective improvizaţiile şi instalaţiile electrice şi de gaze naturale reprezintă principalii factori responsabili de generarea celor mai multe incendii”, se arată într-o informare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.
Citeşte şi: Vin Sărbătorile de iarnă: Ce petarde sunt interzise
Cele mai frecvente cauze ale producerii incendiilor, în perioada sezonului rece, sunt instalaţiile electrice defecte, echipamentele electrice lăsate sub tensiune, nesupravegheate, sistemele de încălzire defecte sau exploatarea deficitară a diverselor mijloace de încălzire, coşuri de fum neprotejate termic or