Peste 600.000 de români îşi celebrează azi onomastica, avându-l drept patron spiritual pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli, considerat şi „ocrotitorul României”, pentru că este cel care a promovat învăţăturile lui Iisus în ţara noastră. În Constanţa exista chiar şi o peşteră în care se crede că se odihnea Apostolul Andrei.
Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, iar pentru români, numele lui este legat de lupi. Se susţine că acest nume - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, (daoi, lupi), dar şi de la simbolul lor – lupul, care era şi un simbol al sanctuarelor Daciei.
Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la caderea Sarmizegetusei şi că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre peştera care i s-a oferit ca adăpost – o peşteră aflată la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, în judetul Constanţa.
În actuala biserică din peşteră, în pronaos, într-o nişă, se află un fel de pat, scobit iniţial în piatră, despre care tradiţia spune că pe el se odihnea apostolul Andrei.
În vara anului 1944, peştera transformată în biserică a fost sfinţită de Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu, dar la scurt timp după aceea, trupele ruseşti invadatoare au distrus-o. Abia după 1990, prin râvna cuviosului monah Nicodim Dincă, biserica a fost refăcută şi redată cultului.
Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Andrei a fost însă ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, care i-a şi insuflat dorinţa de a-L urma pe Hristos, atunci când a rostit cuvintele: “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Dar chemarea sa la apostolie s-a petrecut mai târziu, fiind relatată de Sfântul Evanghelist Matei: "Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau