”Stai cât mai mult în pat, renunţă la tocuri şi nu face sport, dacă nu vrei să ajungi la operaţie!”. Dacă ai primit un astfel de sfat atunci când te-ai plâns că te doare spatele, mai întreabă un specialist. Dr. Vasile Druţă, medic primar ortoped spune că, ultimele studii au dovedit că, în majoritatea cazurilor, mişcarea sub supraveghere medicală acţionează ca un medicament asupra articulaţiilor dureroase.
”Cea mai noua tehnologie în materie pe care o folosim, e un sistem de reabilitare a coloanei vertebrale format din şase aparate de ultimă generaţie, care completează efectele gimnasticii medicale, kinetoterapiei, înotului şi ale altor sporturi necesare întăririi musculaturii paravertebrale şi care se bazează tocmai pe mişcare”, susţine dr. Vasile Druţă, specialist în probleme de coloană vertebrală.
Medicul spune că după tratamentul cauzal şi antialgic realizat non-invaziv prin decompresie sau mobilizare vertebrală ori prin fizioterapie, prin noua tehnologie se menţin rezultatele terapiei pe termen lung. Aparatele la care se face referire lucrează musculatura mică, profundă, „lipită” de coloană, care este cel mai puţin folosită în viaţa de zi cu zi, unde punem la lucru mai ales grupele musculare şi articulaţiile mari. Cum funcţionează aparatele
Nu toată lumea are aceeaşi problemă, aşa că aparatele evaluează fiecare persoană în parte, la capitolele mobilitate, forţă şi rezistenţă musculară. Sistemul computerizat realizeaza o fişă electronică a pacientului. Parametrii se transmit apoi către un computer central care crează, pe baza datelor respective, al istoricului bolii, al stării actuale şi capacităţii fizice a pacientului, un program personalizat, menit să rezolve exact problemele pe care persoana care face tratamentul le are.
După aceea, persoana evaluată poate lucra cu cele şase aparate pentru reabilitarea musculaturii coloanei, sub supravegher