Lumina albastra ne strica somnul, dar, la momentul potrivit, ne poate fi de folos, amplificand starea de atentie si imbunatatind viteza de reactie.
Lumina albastra are, in general, o reputatie proasta, fiind cunoscut faptul ca ea tulbura somnul normal. Dar aceeasi lumina poate avea si efecte pozitive. Folosita la momentul potrivit, lumina albastra stimuleaza atentia si „vioiciunea” creierului, mai bine chiar decat cafeina.
Inainte de culcare, lumina albastra – emisa de smartphone-uri si alte dispozitive electronice cu ecran – poate altera somnul, din cauza reducerii secretiei de melatonina, o substanta care regleaza ceasul intern al organimsului.
Dar, utilizata la timpul potrivit, lumina albastra poate avea si efecte pozitive, sporind starea de alerta a creierului. Dupa numai 50 de secunde de expunere la lumina albastra, in creier pot fi deja observate modificari specifice, a aratat un studiu.
Mai recent, cercetatorii de la Mid Sweden University au comparat efectele cafeinei si ale luminii albastre asupra creierului, dand participantilor teste care sa evalueze functionarea creierului, teste in cursul carora survenea, la un moment dat, ceva care distragea atentia participantilor, afectandu-le concentrarea.
Subiectii care fusesera expusi anterior la o luminoa albastra au obtinut rezultate mai bune la aceste teste, comparativ cu cei care consumasera cafeina. Lumina albastra, s-a constatat, imbunatateste aspecte ale funtiei cogntive precum memoria, ca si starea de alerta a creierului si timpul de reactie.
„Lumina albastra si cafeina prezinta efecte distincte asupra unor aspecte ale functiei psihomotorii”, au afirmat cercetptorii. Lumina albastra are potentialul de a influenta pozitiv o serie de activitati in care functia cognitiva si starea de atentie sunt importante.
Deoarece lumina albastra declanseaza reactii semnificat