Cu o zi înainte de Ziua Recunoștinței (28 noiembrie), toată America se uita la televizor cum, pe la ora prânzului, Președintele Obama ierta un curcan care se va bucura de viață încă un an. Anterior, același Președinte, secretarul de stat american John Kerry şi alţi oficiali occidentali iertau în direct Iranul. E drept doar pentru cîteva luni. Unele state însă nu pot ierta, Arabia Saudită fiind extrem de vocală împotriva noului acord cu Teheranul.
Acordul privind programul nuclear iranian agreat la Geneva între Teheran şi Occident a generat dezbateri extrem de intense, nervozitatea cauzată de acest succes temporar fiind mult mai mare decât în cazul în care reuniunea s-ar fi încheiat cu încă un eșec. Pe lângă reacțiile previzibile israeliene, Arabia Saudită s-a poziționat public, încă de la debutul discuțiilor, împotriva oricăror concesii din partea lumii occidentale iar succesul de la Geneva a declanşat o adevărat isterie la Riad.
Refuzul Riadului de a prelua poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, declarațiile pe care Prinţul Bandar, şeful serviciilor secrete saudite, le-a făcut acum câteva luni în fața diplomaților europeni privind regândirea relaţiei cu SUA şi discuţiile avute recent de John Kerry la Riad au fost câteva dintre semnalele publice prin care influenta monarhie din Golf şi-a arătat nemulţumirea faţă de graba de neînțeles cu care Washingtonul s-a întors spre Iran, după cum a declarat ambasadorul saudit la Londra pentru The Times.
Oficial, guvernul saudit s-a limitat la o evazivă declaraţie a ministrului culturii şi al informaţiei, strecurată la şi altele de către Agentia de Presă Saudită şi potrivit căreia acordul temporar ar putea fi un pas important către identificarea unei soluţii finale, atâta timp cât există intenţii bune. Casa Regală însă nu s-a exprimat public pe această temă, demersurile Rege