Este nelipsit din tradiţiile şi superstiţiile de Sfântul Andrei, dar nu numai atât. Calităţile lui sunt remarcabile şi neaşteptate.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. Se spune că în Egiptul Antic, constructorii de piramide îl consumau pentru prevenirea bolilor contagioase.
Laborator farmaceutic
Spre exemplu, evreii agăţau usturoi la uşă pentru a alunga bolile şi influenţele negative. Ştiinţa modernă a demostrat că usturoiul conţine peste 100 de compuşi ai sulfului, aceştia conferindu-i o putere naturală extraordinară. Se spune că în momentul în care usturoiul este zdrobit, macinat sau tăiat devine un laborator farmaceutic. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Plus conţinutul de seleniu.
Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scaderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic şi anticarcinogenetic, fiind şi afrodisiac. Conţine vitaminele B1 si C, precum şi o serie de elemente ca: Brom, Cobalt, Iod, Magneziu, Siliciu şi Zinc.
Metodă eficientă
Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie şi tratament a arterosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) răspunzătoare de formarea ateroamelor şi contribuie în acelaşi timp la sporirea cantităţii de lipoproteine cu desitate crescută (HDL), care au un efect protector faţă de arteroscleroză.
Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Usturoiul este util în unele pneumopatii, iar datorită efectului antibiot