Standard & Poor's (S&P), una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, a decis după cinci ani să îmbunătăţească perspectiva ratingului României de la „stabilă“ la „pozitivă“ şi există o şansă din trei ca ratingul să revină în categoria „investment grade“ în a doua jumătate a anului 2014.
S&P a fost prima agenţie de evaluare financiară care a retrogradat ratingul suveran al României în toamna anului 2008 - când a început criza financiară mondială - la categoria „junk“, astfel că România devenea singura ţară membră a Uniunii Europene cu rating sub pragul recomandat pentru investiţii. Iar ratingul a fost menţinut în ultimii cinci ani în această categorie în ciuda îmbunătăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei, a scăderii deficitelor şi a trei acorduri succesive cu FMI. Autorităţile nu au reuşit până în acest an să convingă S&P că România este pe calea cea bună şi merită calificative mai bune care să se reflecte în prime de risc de ţară mai scăzute, adică în costuri de finanţare de pe piaţă mai mici.
Agenţia de evaluare financiară S&P remarcă acum, după cinci ani, consolidarea fiscală, creşterea semnificativă a exporturilor şi stabilitatea sectorului financiar, dar avertizează cu privire la scăderea investiţiilor străine din cauza incertitudinilor birocratice şi juridice şi gradul redus de absorbţie a fondurilor europene.
S&P a arătat că cererea internă rămâne redusă, fiind limitată de reducerile de cheltuieli din sectorul public, evoluţia modestă a salariilor şi activitatea slabă în sfera investiţiilor, rezultată şi din dezintermedierea financiară a sectorului bancar. Economia ar urma să se redreseze treptat până în 2016, avansul PIB urmând să ajungă la 2,8% în 2016, faţă de 2,2% în acest an.
De la celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody’s, avem în prezent calificativul „investment grade“.