La Muzeul de Istorie Suceava a fost prezentată joi, de Ziua Bucovinei, imediat după momentul deschiderii oficiale a simpozioanelor „Artă şi civilizaţie medievală” şi „Bucovina - file de istorie”, expoziţia cu genericul „Mai mult de un secol de reclamă”.
Istoria de peste un secol a reclamei comerciale
Realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, împreună cu un colectiv de colaboratori alcătuit din muzeografii Elena Cocariu, Irina Ţibulcă, Vasilica Cotoc, Tiberiu Polocoşeriu, Florentina Milici, Loredana Bortă şi colecţionarul Dorel Ursachi, expoziţia prezintă pe panouri şi în câteva vitrine cu diverse piese de colecţie istoria de peste un secol a reclamei comerciale.
Mihai-Aurelian Căruntu, care a spus că atunci când şi-a propus subiectul şi-a pus şi întrebarea „dacă avem patrimoniul necesar pentru a realiza această expoziţie”, a subliniat faptul că a găsit suficient material documentar, precum şi o serie de obiecte interesante cu care să ilustreze acest subiect.
Reclame pe foi volante, în publicaţii de epocă sau imprimate pe cutii de ţigarete, chibrituri, creioane, medicamente şi biscuiţi
Dacă panourile afişează diverse reclame, precum şi fotografii de arhivă din Suceava, Cernăuţi sau Bucureşti, cu modalităţile de prezentare a acestora, în vitrine pot fi văzute reclame publicitare pe foi volante, în publicaţii de epocă („Revista Politică”, din anul 1889, care apărea la Suceava, ziarul „Deşteptarea”, de la Cernăuţi, din anul 1901, sau „Realitatea ilustrată”, din anul 1934), pe calendare, sau imprimate pe cutii de ţigarete, chibrituri, creioane, cremă de ghete, medicamente, bomboane, jeleuri şi biscuiţi.
Sunt de asemenea expuse etichete şi sticle de bere cu marca fabricantului (S. Rudich - din Rădăuţi, Beresa - din Cernăuţi, Luther - din Bucureşti).
Interesante sunt un ceas cu reclamă pentru ziarul „Minerva”, precum şi f