Ieri s-au împlinit 20 de ani de la introducerea în circulaţie a monedei naţionale a Republicii Moldova. Cu această ocazie, Muzeul de Arheologie şi Istorie a Moldovei împreună cu Banca Naţională a inaugurat o expoziţie prin care să familiarizeze publicul cu istoria leului moldovenesc.
Prezenţi la ceremonie, primul Preşedinte al Republicii Moldova Mircea Snegur, premierul la acea oră, Valeriu Muravschi şi primul guvernator al Băncii Naţionale Leonid Talmaci, au dezvăluit momente memorabile legate de introducere a leului moldovenesc. Autorul schiţelor leului moldovenesc, pictorul Gheorghe Vrabie a relevat complexitatea aspectelor de creaţie în procesul de introducere a monedei naţionale.
Guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu a anunţat despre punerea în circulaţie, în scop numismatic şi ca mijloc de plată, a bancnotei comemorative dedicată aniversării a 20-a a leului moldovenesc. Bancnota comemorativă are valoarea nominală de 200 de lei şi prezintă în premieră semne suplimentare de securitate, cum ar fi: microtext, imprimare în relief, imprimare în relief invizibilă, fluorescenţă în lumina ultraviolet şi element de suprapunere.
Cu aceeaşi ocazie, Banca Naţională a emis două monede comemorative, una din aur şi una din argint, cu valorile nominale de 200 lei şi 100 lei, respectiv. Forma de dreptunghi a monedelor e o altă premieră în Republica Moldova. Festivitatea a inclus, de asemenea, vernisajul unei expoziţii de monede comemorative
din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie şi Băncii Naţionale a Moldovei. Tot aici au fost expuse şi schiţele primelor însemne monetare din Republica Moldova, însoţite de machetele din gips ce au fost produse de monetării în procesul debatere.