Fructele și legumele congelate au o reputație proastă, fiind considerate alimente de o calitate inferioară. Din această cauză, foarte mulți oameni se feresc de ele, deși unele dintre cele mai sănătoase mâncăruri de pe piață se găsesc în congelatoarele magazinelor.
Iată câteva motive importante pentru care poți și ar fi indicat să consumi și fructe și legume congelate:
1. Sunt mature într-un mod bun
Din momentul în care fructul sau leguma sunt culese, ele încep să-și piardă treptat din calitățile nutritive, până ce ajung să se strice. Fiind congelate imediat după recoltare, ele îți păstrează o bună parte din vitaminele, mineralele și antioxidanții pe care le conțin. Practic, congelarea le “îngheață nutrienții”, care se păstrează mult mai bine în acest fel decât la cele proaspete. De asemenea, congelarea este o modalitate bună de a consuma fructe și legume care nu mai sunt de sezon sau care sunt aduse din zone îndepărtate ale lumii.
2. Sunt la fel de nutritive ca și cele proaspete
Nu există diferențe foarte mari între fructele și legumele congelate și cele proaspete din punctul de vedere al cantității de nutrienți pe care le conțin. Culmea, potrivit unui studiu inițiat de Universitatea Chester, alimentele congelate ajung să conțină chiar mai mulți nutrienți decât cele proaspete datorită faptului că temperaturile joase împiedică alterarea acestora.
3. Nu conțin aditivi
Deoarece congelarea le păstrează în condiții bune, nu este necesar adaosul de aditivi în pungile cu fructe și legume congelate. De asemenea, aceste alimente nu conțin nici sare sau zahăr, fiind ideale pentru consum în perioada iernii, în loc de binecunoscutele gemuri și compoturi (care au tone de zahăr) sau conserve (care au fie multă sare, fie mulți aditivi).
4. Sunt ușor de preparat
Fructele și legumele congelate sunt deja spălate, curățate și tăiate așa