La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă, cu Valentina Ursu şi invitaţii săi.
Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat temerea legată de presiunile Moscovei asupra ţărilor din Parteneriatul Estic. Rusia a fost criticată dur pentru că a împiedicat încheierea Acordului de Asociere Ucraina - Uniunea Europeană.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso doreşte ca Acordul de Asociere Moldova-UE să fie semnat în 2014. Şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi-a exprimat speranţa că acordurile cu Moldova şi Georgia vor fi semnate la anul viitor.
Iar premierul Iurie Leancă se arată convins că Moldova a păşit cu dreptul şi că ţara merge pe o cale corectă, apropiindu-se de Uniunea Europeană. Despre importanţa summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius vorbim la acest sfârşit de săptămână.
Parafarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este importantă pentru parcursul european, însă nu trebuie să îmbete cu apă rece pe nimeni, pentru că mai este mult de muncit, a declarat Europei Libere şefa diplomaţiei, Natalia Gherman. Ea crede că Moldova trebuie să obţină o perspectivă a admiterii în Uniunea Europeană, până la următorul summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc peste doi ani, la Riga.
Europa Liberă: Şi de ce autorităţile de la Bruxelles nu vorbesc clar despre această perspectivă europeană pe care ar trebui să o aibă ţările din Parteneriatul Estic?
Natalia Gherman x Natalia Gherman Natalia Gherman: „Bănuiesc că, atunci când se va începe efortul de implementare a acordurilor care au fost astăzi parafate şi vor fi şi semnate, la anul, le va fi şi un pic mai uşor partenerilor din Uniunea Europeană să aprecieze efortul fiecărui partener la justa valoare, atunci când vorbim de implementare în bună credinţă, de mobilizare a eforturilor, de îm