La Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, vestirea pauzelor dintre orele de curs nu s-a făcut vineri prin sunetul clasic al clinchetului de clopoţel, ci acestea au fost vestite de Imnul Naţional.
Totodată, elevii au renunţat pentru o zi la tricourile moderne, la blugii comozi şi la bocancii cu ţinte în favoarea iei cu motive decorative sau a cămăşii din pânză albă, al catrinţei sau al bundiţei şi al brâului migălos brodat.
Se întâmplă doar o singură dată pe an, când elevii sărbătoresc, în mod simbolic, evenimentul principal, momentul cel mai reprezentativ al istoriei și existenței poporului român, Marea Unire, realizată în 1918.
Elev: „Fiecare român trebuie să aibă conştiinţa istoriei, conştiinţa de neam”
În mai toate şcolile şi liceele, sărbătorirea zilelor de Halloween sau Valentine's Day nu mai surprinde pe nimeni. În mod paradoxal, neglijată este chiar Ziua Naţională a României, însă elevii de la „Petru” au dorit să dovedească faptul că nu uită de punctul de referinţă al istoriei ţării noastre.
Petru Juravlea, din clasa a XII-a C, a purtat, vineri, o cămaşă din in fără model, brâu şi iţari tot din in, costum pe care îl are de la bunicul său. „Fiecare om, fiecare elev, fiecare român trebuie să aibă conştiinţa istoriei, conştiinţa de neam. Să respectăm tradiţiile, portul, credinţa, cultura rurală”, spune elevul.
Atmosferă sărbătorească a fost şi printre elevii de clasa a V-a. „Copiii au venit îmbrăcaţi aşa cum au putut, unii au purtat ie sau bundiţă, alţii au venit în costum complet. Le-am povestit despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie, despre patriotism, a fost o atmosferă celebrativă”, a arătat prof. Lenuţa Tomasciuc.
Dacă unii elevi au împrumutat costume populare moştenite de la bunici sau chiar străbunici, alţi colegi au purtat panglici tricolore în piept sau la braţe. În unele clase, s-a intonat imnul, s-au