Doi rapsozi din judeţul Suceava, Felicia Cuciureanu și Dorin Cocârţă, candidaţi pentru titlul de „Tezaur uman viu”, conferit prin programul omonim al Ministerului Culturii, au primit diplomele în cadrul festivităţii care a avut loc miercuri, 27 noiembrie, la Alba Iulia.
Rapsodul Felicia Cuciureanu, din Bilca, se remarcă prin priceperea de a crea versuri pentru melodiile tradiționale din vatra etnofolclorică Rădăuți, iar badea Dorin Cocârță doinește și cântă cu scripca, povestește cu haz din amintirile lui de viață, zice poezii și snoave, poartă cu mândrie straiele de sărbătoare, dar mai cu seamă știe „a giuca după cum o prins de la cei bătrâni” (Giocul cel Mare, Puiculeana, Frunza nucului, Leușteanca și alte jocuri de doi, precum și Arcanul - unul dintre cele mai frumoase jocuri de bărbați din Bucovina - cu strigături de comandă).
Programul “Tezaure umane vii”, care-i vizează pe păstrătorii și transmițătorii culturii tradiționale, reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Inițiativa elaborării unui astfel de program aparține Republicii Coreea, care a făcut acestă propunere Consiliului Executiv al UNESCO în anul 1993.
Propunerea a fost acceptată şi s-a adoptat decizia ca statele membre să creeze programe similare la nivel național.
În prezent, astfel de programe se desfășoară în Japonia, Franța, Cehia, Ungaria, România şi se află în diverse stadii de elaborare şi aplicare în Bulgaria, Turcia şi Grecia.
Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii elementelor de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de recunoașterea și de vizibilitatea adecvată în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
Titlul “Tezaur Uman Viu”